Hastalık yoktur, hasta insan vardır.

Hahnemann

Benzerlik yasasına göre çalışan, holistik (bütüncül ) bir yöntem olan homeopati , insanın bütün olarak hastalandığı ve ancak bütün olarak iyileşebileceği düşüncesini savunur.Bu yüzden kronik şikayetler için,yapılan ilk görüşmede hastalığa değil, hastaya dair  detaylı bilgi alınır.

İki farklı insan  düşünelim baş ağrısından müzdarip, llk homeopatik görüşme yapıldıktan sonra belirlenecek olan remedileri büyük ihtimalle farklı olacaktır.

Diyelim ki birinci kişi, ağır yemeklerden sonra, sağ göze oturan, mide bulantılı, bazen kusmalı baş ağrısı geliştiriyor.Ev hanımı, 18 aylık bir bebeği var.Baş ağrıları doğum sonrasında başlamış.Varis ağrıları artmış durumda.

İkincisi hasta ise, iş stresi ve yoğunluğu nedeniyle tetiklenen baş ağrıları geliştiren hırslı bir işadamı..çok fazla kahve tüketiyor.Polen Alerjisi var.Yıllardır uykusuzluk problemi var.

Ağrı tipleri ,tetikleyen sebepleri, eşlik eden semptomları,genetik eğilimleri,tıbbi geçmişleri,yaşama bakış açıları ve bir sürü şey daha farklı !

Nasıl olur da aynı ilaca ihtiyaç duyabilirler ?

Aynı kimyasal ilacı kullandıkları takdirde, bir süreliğine ağrıyı hissetmeyecekler, ancak iyileşmek için işaret veren organizmanın ,iyileşme gücünü zayıflatacaklardır.

Homeopatik ilaç ise, hastalığa değil o hastalığa sahip olan, hastaya uygun ilaç olacaktır.

Homeopatik tedavi sonrasında sadece başağrıları değil,ilk hastanın varis ağrıları, ikinci hastanın da uykusuzluk problemi ve diğer semptomları da iyileşecektir.

Hastalık ismine göre homeopatik ilaç verilmez. Hastanın bütününe, yapısına en uygun remedi belirlenir.